HTML

Miről van szó?

Tréning a Fegyencedzés című Paul Wade-kötet rendszere szerint. Kezdési dátum: 2011. január 18.

Bevezető
Az edzésmódszer
A gyakorlatok

A dolgok jelenlegi állása:

1. Fekvőtámasz: lépcsőn 1 kézzel, negyedik lépcsőfok, 60 cm - 8/10
2. Guggolás: egylábas guggolás - 10/10
3. Húzódzkodás: egyik kézzel a rudat, másik kézzel a törülközőt fogom 25 centire a rúdtól (kb. 120 cm-nél lesz a mesterlépés) - 7/10
5. Híd: utolsó szint, de 39 cm magasan - 9/10
6. Kézállásos fekvő: kétkezes, fél fekvőtámasz - 4/10

7.1. Fekvőtámasz ujjbegyeken: teljes fekvőtámasz - 5/10
7.2. Függeszkedés: egyik kéz a rúdon, másik a törülközőn - 3/8
8.1. Vádli: egylábas, talajról, nyújtott lábbal - 4/8
8.2. Zászló: átkulcs. lógás - 1/16
9. Nyak: rávezető gyak. - 1/2

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

Ötvenkilencedik hét (2012. feb. 27-04)

2012.03.05. 00:05 Isildur

A hét elején megfogadtam, hogy ez mindenképpen egy 5 edzésnapos hét lesz, és ezúttal sikerült is megvalósítanom a terveimet. Kicsit úgy véltem, hogy az elmúlt pár hétben valamelyest elszórakoztam a dolgokat, ezért most idejét láttam visszatérni a magasabb volumenű edzésekhez. A terhelést ugyan egy kicsit át kellett alakítanom, hogy kompetens legyen az előző héttel, és ezt egy kisebb pluszedzéssel sikerült megoldani.

Viszont elhatároztam, hogy ezentúl a könnyű edzés az tényleg könnyű, a közepes edzés közepes, a nehéz pedig nehéz lesz. Eddig többé-kevésbé úgy csináltam, hogy nem nagyon volt különbség akár az 'A', akár a 'C' napok között, könnyű napokon is letoltam több sorozat húzódzkodás és fekvőtámaszt (főleg az ötödik szintek elején), de ezt ezentúl szeretném másként csinálni, hogy azért mégis legyen értelme neki.

A másik pedig az, hogy ettől a héttől kezdve tényleg minden beszámoló az aznapi edzés után lesz megírva, mert eddig úgy péntek-szombat-vasárnap körül írtam meg az egészet, és nem akarom, hogy rám sűrűsödjön így a hét végére pláne úgy, hogy szombaton és vasárnap szinte mindig csináltam valamit edzés gyanánt.

Kedd:

A (Könnyű)
   2.5  teljes guggolás: 2x10-8
2.7 B  egylábas guggolás támasszal: 3x7-6-5
   3.2  függőleges húzás: 2x10-8
3.5  teljes húzódzkodás: 3x6-5-4
   5.2  egyenes híd: 2x10-8
5.5  fél híd: 1x16

Hogy milyen legyen az 'új' könnyű edzés, azt a legelső napon próbáltam ki először, és állítom, sikeres volt. Nem készítettem ki magam, nem lihegtem (nagyon) a végén, de mégis éreztem, hogy azért történt valami. Picit furcsa volt most ezen a héten guggolással és húzódzkodással kezdeni. Korai lenne még elkapkodni, de ha látom, hogy így változatosabbak lesznek az edzések, és a fejlődés is meglesz, akkor nagyon fogom szeretni az új edzésmódszert.

Szerda:

B (Közepes)
   1.2  fekvőtámasz előredőlve: 2x10-8
1.5  teljes fekvőtámasz: 3x12-11-11
   4.5  nyújtott lábemelés fekvésben: 3x40-30-30

Ezen a héten a hosszabb edzések vannak túlsúlyban, azaz eggyel kevesebb fekvőtámasz-lábemelés nap van mint a múlt héten. Itt már valamivel nagyobb volt az intenzitás, mint kedden, amit sikeresen ellensúlyozott az edzés viszonylagos rövidsége. Először 4 sorozat fekvőtámaszt szerettem volna, aztán váltottam háromra. Valamiért úgy gondolom, hogy ez a szám egy picit holtpontra került, nem nagyon érzem, innen merre tovább. Igen, én is tudom, 2x20, de mintha ez most belassult volna, bár nagyon remélem, nem fog sokáig tartani, és rövidesen ismét folytatódni fog a fejlődés. A másik műsorszám, a lábemelés esetében a legelső sorozatot 35-ös ismétléssel terveztem, de aztán csúszott még egy ötös, 40 után viszont már megéreztem a mélyen húzódó kockákat. Persze a második és a harmadik már nem ment olyan könnyen, de kétszer harminc még így is jött.

Péntek:

B (Közepes)
   1.2  fekvőtámasz előredőlve: 2x10-8
1.5  teljes fekvőtámasz: 2x14-9
   4.5  nyújtott lábemelés fekvésben: 3x40-32-24

Egy apró dolog miatt arra kényszerültem, hogy a pénteki és a szombati programot megcseréljem, így 2 fekvőtámaszos nap volt egymás után, és így lesz majd szombat-vasárnap a húzódzkodás esetében. Ilyet még sosem csináltam, kíváncsi is voltam rá, hogy mire vagyok így képes. Most eggyel kevesebb fekvőtámasz-sorozatot csináltam, mint előzőleg, viszont egy kicsivel több ismétléssel, hogy azért mégis jól nézzen már ki, ha egyszer valaha majd tovább akarok lépni. Egyébként visszagondolva arra, amit szerdán írtam, hogy nem nagyon érzem mostanában a fekvőknél a fejlődést, annyira még nem is szörnyű hír, mert amikor elkezdtem ezt a szintet november végén, akkor még csak 2-5-ös ismétléseket csináltam, amihez képest az, hogy manapság már 3-4 sorozat esetén sem megyek 10 alá, nem olyan rossz. Itt viszont a második sorozatban kénytelen voltam, mert annyira lentre tettem a karomat, hogy így sokkal több erőt voltam kénytelen kifejteni. Ki tudja, lehet így lenne teljesen szabályos az egész. Az előbbire visszatérve: rosszabb periódusok mindig mindenkinél előfordulnak, és túl unalmas is lenne, ha minden olyan simán menne :)

Lábemelés: pénteken már otthon voltam, és nem terveztem, hogy húzódzkodórudas lábemelést csinálok, ezért valami hasonlóra gondoltam, mint szerdán volt. Akkor egy leheletnyit csaltam, mert viszonylag gyorsan mozgott a lábam, de ez pénteken már nem volt így, ezért jóval erősebben éreztem a hasamat edzés után

Szombat:

A (Könnyű)
   2.5  teljes guggolás: 1x25
   3.2  függőleges húzás: 2x10-8
3.5  teljes húzódzkodás: 2x4
   5.2  egyenes híd: 2x10-8
5.5  fél híd: 2x14-12

Szintén vidéki rezidenciámon voltam, mint pénteken, azonban az itthon oly kényes húzódzkodásra és guggolásra szerettem volna rendesen rátenni magam, ezért gondoltam arra, hogy ma csinálom meg őket. Itthon ezek a feladatok tradicionálisan rosszul mennek, előbbinél már elmondtam ennek az okát, bár az utóbbi egy kicsit most már hasonlít a pestire, tekintve hogy már ott bent is másképpen fogom a támasztó korlátot. Aztán végül is az lett az egészből, hogy guggolásból magasabb szintet mégsem csináltam, hanem az ötödik szintből csináltam inkább több ismétlést. Húzódzkodásból és hídból is csak annyi történt, amennyi még jól is esett.

Vasárnap:

C (Nehéz)
   2.5  teljes guggolás: 2x10-8
2.7 B  egylábas guggolás támasszal: 2x12-11
   3.2  függőleges húzás: 2x10-8
3.5  teljes húzódzkodás: 3x7-6-4
   5.2  egyenes híd: 2x10-8
5.5  fél híd: 2x18-15

Igen, az új koncepció szerint ezen a napon kéne kifeküdnöm az edzés végén. Azok a számok, amik fentebb láthatóak, az adott sorozat maximális ismétlésszámát jelentik (azon a szegmensen belül, amit még szabályosan képes voltam megcsinálni). Itt rendhagyó módon nem úgy csináltam, hogy még az edzés előtt odaírtam, hogy hány sorozat- és ismétlésszámot akarok megcsinálni, hanem csak a sorozatot írtam ki, és aztán hadd szóljon.

Az ismétlésszámok ugyan valamivel alacsonyabbak lettek, ennek pedig az az oka, hogy elég sűrűn csináltam a vasárnapi edzést. Most első alkalommal kivételesen a sorozatszámok is kicsit lentebb mozogtak, a végén pedig az volt az érzésem, hogy az utóbbi időben elég sokszor végeztem így az edzéseket. Persze az úgy nem volt jó, ezért kellett valamelyest ezt megváltoztatni. Húzódzkodásnál sajnos nem jött ki a 8 ismétlés, pedig szerettem volna, na de hát majd legközelebb. Pavel apósa sem maximális ismétlésekkel dolgozott, aztán mégis megdöntötte a saját tengerészgyalogos rekordját. Guggolásnál tervezem, hogy - mivel ez a hetedik szint már úgyis egy második lépésből áll, azaz most már nem fent fogom a korlátot, hanem picivel alatta, annak a vékony részén - ha ebből is elérem a 2x15-öt, akkor bevezetek egy harmadik nehézségi szintet, ami azt jelenti, hogy majdnem teljesen alul kapaszkodnék, és úgy azért lényegesen nehezebb lenne. A fél guggolás értelemszerűen csak ezután jönne.
 

Ez egy elég jó hét volt. Ugyan vannak még táplálkozásbeli problémák, de muszáj lesz valamilyen rendszert találnom rájuk. Jövő héten tervben van még a kettlebell ismételt elővétele és Darky által említett Power Swing variáció kipróbálása. Szintén a jövő hétre még: ugyanígy 5 edzés a héten, a régebben megszokott terheléssel (közepes-nehéz-közepes-közepes-könnyű), valamint a beállítások hangolása, azaz az ezen a héten elkezdett variáció csiszolása a következő héten. Kezd ez beindulni így bő 1 év után.

2 komment

Címkék: edzés

A bejegyzés trackback címe:

https://convict.blog.hu/api/trackback/id/tr684226011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bicepsz Elek77 2012.03.11. 13:51:08

Lehet, hogy hulye kerdes, de hol szoktal edzeni? Otthon, az ujtcan vagy tereben? Mert pl. en sehol se talalok rudat a huzodszkodashoz, a teremben meg csunyan neznek ram, ha kezenallasnal "lerugom a vakolatot falrol". No persze mindenkinek meg kell talalnia az edzohelyet. De kozel se olyen egyszeru ezeket megtalalni, mint ahogy a szerzo irta.

Isildur · http://convict.blog.hu 2012.03.11. 20:23:34

@Bicepsz Elek77: Otthon, boltban vettem húzódzkodórudat és kosárlabdát. Kézállásos fekvőt még nem csinálok.
süti beállítások módosítása