HTML

Miről van szó?

Tréning a Fegyencedzés című Paul Wade-kötet rendszere szerint. Kezdési dátum: 2011. január 18.

Bevezető
Az edzésmódszer
A gyakorlatok

A dolgok jelenlegi állása:

1. Fekvőtámasz: lépcsőn 1 kézzel, negyedik lépcsőfok, 60 cm - 8/10
2. Guggolás: egylábas guggolás - 10/10
3. Húzódzkodás: egyik kézzel a rudat, másik kézzel a törülközőt fogom 25 centire a rúdtól (kb. 120 cm-nél lesz a mesterlépés) - 7/10
5. Híd: utolsó szint, de 39 cm magasan - 9/10
6. Kézállásos fekvő: kétkezes, fél fekvőtámasz - 4/10

7.1. Fekvőtámasz ujjbegyeken: teljes fekvőtámasz - 5/10
7.2. Függeszkedés: egyik kéz a rúdon, másik a törülközőn - 3/8
8.1. Vádli: egylábas, talajról, nyújtott lábbal - 4/8
8.2. Zászló: átkulcs. lógás - 1/16
9. Nyak: rávezető gyak. - 1/2

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

Hetvennyolcadik hét (2012. júl. 09-15)

2012.07.16. 02:00 Isildur

Kedd helyett szerdán, egy strandolás után kezdtem a hetet, és frankón bűntudatom volt, amiért a kedd kimaradt. Viszont erre a hétre 4 edzést terveztem, így nem volt különösebb probléma a kihagyás miatt. Jövő hétre már valószínűleg visszahozom a heti 5 edzést, ahogy két hete ígértem.

Szerda:

   1.2  fekvőtámasz előredőlve: 3x10-8-4
1.5  teljes fekvőtámasz: 2x6-5
   4.5  nyújtott lábemelés fekvésben: 3x10-8-4
4.7  hajlított lábemelés függeszkedésben: mozg. gyak.

Az első két bemelegítő sorozatok után túl sok idő telt volna még el az első edző sorozatig, ezért az első edző sorozatok előtt még toltam egy rövidebb, harmadik bemelegítő sorozatot is, hogy ne kihűlve kezdjek hozzá a lényegi résznek. A fekvőtámaszt bütykökön (seikenen) végeztem, és a csuklóm most, a múlt szombati ellenére, egyáltalán nem tett keresztbe. 1-gyel kevesebbet végeztem, mint legutóbb, de a derekamat egyáltalán nem engedem le, egy szintben tartom a fejemmel és a lábammal. Amúgy óriási ötletem támadt: van egy régebbi telefonom, amin van stopperóra funkció. Majd azt a leginkább alkalmas pozícióba teszem minden gyakorlatnál, hogy segítsen a 2-1-2 mp. helyes belövésében.

Lábemelés: elhatároztam, hogy ezentúl gyakrabban fogok magasabb szintű gyakorlatokat végezni, mert mostanában csak a földön csináltam a lábemeléseket. Ahhoz viszont, hogy a magasabb szintek is jók legyenek, kénytelen leszek visszalépni a hetedik szintű gyakorlathoz, a függeszkedésben végzett hajlított lábemeléshez, mert a fentebbi szintek már egyenes lábtartást követelnek meg, nekem pedig olyanom még nincsen (legalábbis függeszkedésből). Ennek a napnak most még nem volt különösebb tétje, csak azt gyakoroltam, hogy mennyire vagyok képes kivitelezni a hajlított lábas mozgást. A láb emelése elején a derekam hátrafelé mozdul el, amit már ha jól emlékszem, régebben is leírtam, viszont arra nem emlékszem, hogy Wade azt írta volna az első könyvében, hogy ennek nem szabad így történnie. Megnéztem különböző edzésvideókat is, ott is egy bizonyos szinten mindenkinek hátramozdul valamennyire a törzse a mozgás végrehajtása során, ezért nem igazán érzem nagy problémának, ha én is úgy fogom csinálni.

Péntek:

   2.5  teljes guggolás: 2x6-4
2.8 B  egylábas guggolás székről: 2x3
   3.1  vízszintes húzás: 2x10-8
3.5  teljes húzódzkodás: 3x5-2-2
+ foci: 1,5 h

Edzés aztán csütörtökön se volt, így kénytelen voltam meghúzni egy kicsit a hét második felét, mint ezt már egy párszor megtettem. A guggolás egyre jobban megy, most már kétszer is sikerült a 3 ismétlés, legközelebb elsőre ki fog jönni a 4 is, gyakorlatilag biztos vagyok benne. Még mindig váltott lábbal végzem az ismétléseket, de már gondoltam rá, hogy áttérek hagyományosba.

Húzódzkodás: első sorozat gyanánt az 5 talán egy kicsit sok volt, ha csak négyet csináltam volna, akkor lehetett volna 4-3-2 is, így viszont másodikra és harmadikra csak 2-t csináltam. Legközelebb majd moderálom magam. A legvégére még egy kis foci, most csak másfél órát, ha ezek a plusz edzések maradnak, akkor ezekben a hetekben nem is nagyon lesz szükségem heti 4 futásra, legfeljebb 2-3-ra.

Szombat:

   5.2  egyenes híd: 2x10-8
5.6  teljes híd: 1x8
6.2  varjútartás: 3x7-6-10 mp

A múlt heti tökölődésem után most már jóval olajozottabban álltam hozzá a híd-kézfekvő naphoz. Arra jöttem rá, hogy a bemelegítő sorozatokat legközelebb leredukálom, mint a guggolásnál, de csak 8-ra és 6-ra. Most csak 1 sorozatot tudtam megcsinálni (kora délután), de több ismétléssel, viszont valószínűleg 1-2 még ment volna, de már nem erőltettem.

A varjútartással kapcsolatban a múlt héten említettem, hogy jó lenne tenyéren végezni, én ezt most még a csuklóm miatt nem tudom. Úgy gondolom, a fő elem itt nem az erő, mármint az, hogy a vállaim túlzottan elfáradnak, hanem az egyensúlyozás, azaz hogy ne dőljek előre, vagy (jobb esetben) hátra. A híddal nem egy időben ment, hanem este, ezért tudtam 3 sorozatot is, ellentétben az előbbivel.

Vasárnap:

   1.2  fekvőtámasz előredőlve: 2x10-8
1.5  teljes fekvőtámasz: 2x6-4

Vasárnap estefelé tudtam csak edzeni, amikor a családom már aludt, viszont a húzódzkodórúd pont olyan helyen van, ami zavarta volna őket az alvásban. Ezért a lábemelés hétfő délre, vagy kora délutánra lesz halasztva. Akkor már normális ismétléseket is ki fogok magamból erőszakolni.

A fekvőtámasz majdnem csutkára ugyanannyi lett, mint szerdán, de nem bánkódom miatta, mert estefelé már sokkal kevésbé vagyok hatékony, mint délután. Az elkövetkezendő pár hét során még öklön megy majd a fekvőtámasz (csakúgy, mint ma), utána pedig valószínűleg felváltva öklön, és hagyományos pozícióban (tenyéren).


Jövő héttől üzemelni fog a stopperóra-telefon, aminek a célja az ismétlések kontrollált végrehajtása, valamint a kézfekvő idejének mérése lesz. Ha a jövő héten, és az azt követő héten beválik az 5 edzésnapos hét, akkor a harmadik héttől fogva lehet beveszek 1-2 gyakorlatot a második kötetből is. Konkrétan a két alkarfejlesztő gyakorlatra gondoltam, a húzódzkodónapok fő gyakorlatai után. Futni sajnos nem voltam a héten, de tervezem a jövő hétre, a már szokásosnak mondható futball mellé. Kaja: most már megvan a 8 órás időintervallum, jövő héten a bioritmusom viszonylagos átállítását (azaz korábban fekvés és kelés), valamint a kajafélék szelektálását fogom megcsinálni.

7 komment

Címkék: edzés

A bejegyzés trackback címe:

https://convict.blog.hu/api/trackback/id/tr974637796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

palikapalika 2012.07.16. 11:50:22

Hellosztok!

Nagyjából két hónapja kezdtem el én is a fegyenc edzést. Eddig nagyon bejön és szívesen csinálom, remélem marad ez a lelkesedés. A blogért hatalmas köszönet, nagy hasznát veszem az edzésterv kialakításánál.

A kérdésem az lenne, hogy tapasztalt-e más is kattogó izületeket? Jobb könyököm kattog fekvőtámasz meg húzodzkodó gyakorlatok közben, valamint néha nap közben is amikor ki be hajlítom a könyökömet. Fájni nem fáj csak kattog. Lehet/kell ez ellen valamit tenni, vagy teljesen normális, esetleg egy idő után el is múlik? Köszönöm a válaszokat!

Isildur · http://convict.blog.hu 2012.07.16. 13:15:47

@palikapalika: Hello! Nekem nap közben csak akkor szokott kattogni a könyököm, amikor teljesen kinyújtom. Fekvőtámasz és húzódzkodás közben nem tudom, hogy előfordul-e, akkor másra szoktam odafigyelni :)
Ha akkor kattog, amikor teljesen kinyújtod, akkor próbáld meg úgy a fekvőtámaszt, hogy nem nyújtod ki teljesen a karodat, hanem egy pár fokkal korábban abbahagyod (ez asszem valahol benne is van a könyvben, hogy az ízületeket védi, de meg nem tudom mondani, hol).

gojuryu 2012.07.17. 11:31:36

Hali!
Én már lassan négy hónapja csinálom a fegyencet.
Nekem a fekvő alsó, ill a húzódzkodás felső szakaszában kattan egyet a bal könyököm, folytatva a gyakorlatot pedig úgymond visszakattan :) Nekem sem fáj, csak ugye idegesítő. Valahol olvastam, hogy az ízület fájdalom nélküli kattogása előfordul, teljesen normális és a későbbiekben el is múlhat.

oooaaa 2012.07.17. 21:54:19

Üdv Isildur!

Most olvastam hogy te a friss hús tervel kezdted,csak módosítottad négy napra az edzést.Én is ezzel kezdeném el,mert a könyvbe leírt friss hús és a jó magaviselet nem igazán jön be.Hetente mindenből egy gyakorlat....Neked bevált?Még elkezdeném a híd gyakorlatot is mellette.Szerinted melyik napra tegyem be?A kézenállásba fekvőt még nem kezdem el.Mindennel szó szerint lassan fogok haladni.A másik kérdésem a fegyenc kettőből milyen gyakorlatokat lenne érdemes elkezdeni ezzel a négy napos edzés tervel? Még nem olvastam el teljesen a második könyvet.De lehet hogy egy ideig csak az első könyv gyakorlatai mennek és csak később kezdem el a többi. Kösz a választ!

Isildur · http://convict.blog.hu 2012.07.17. 22:58:25

@oooaaa: Igen, bevált még az elején.
De az, hogy milyen intenzíven kívánod elkezdeni attól is függ, milyen edzettségi állapotban vagy. Amikor én elkezdtem, 4 éve karatéztam és fél éve kettlebelleztem, ha ezek nincsenek meg, valószínűleg nem ennyit tettem volna be az elejére. Hogy az F2-ből miket kezdj el, sajna nem tudok sok tanácsot adni, hisz még én se kezdtem el :)

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2012.07.22. 10:14:29

@oooaaa: Szia!
Kezdő szinten szerintem a fogáserősítő gyakorlatokat érdemes belevenni az edzéstervbe. A vádlit csak akkor kezdd el, ha már a teljes guggolás szintjével végeztél.
süti beállítások módosítása